Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Werken is gezond

3 februari, 2020 11:21 AM

Mensen met betaald werk zijn gezonder dan mensen die geen baan hebben. Flexibel werk of een vaste baan maakt voor de gezondheid geen verschil.

Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussen 2007 en 2017 vroeg het CBS 112.000 mensen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar op verschillende momenten naar hun gezondheid.

 

Flexwerkers gezond

Van de werkzame personen beoordeeld 90% de eigen gezondheid als positief. Van de niet-werkenden gaf ruim driekwart zijn gezondheid een ‘goed’ of nog beter. Ook werd onderzocht of er verschil is in gezondheid is tussen mensen met een vaste baan of flexibel werk. Het CBS wilde weten of flexwerk tot meer stress of een slechtere gezondheid zou kunnen leiden.

Dat blijkt niet zo te zijn. Flexibel werk leidt niet tot meer gezondheidsklachten dan vast werk. Het tegendeel lijkt het geval. De gezondheid van mensen met flexibel werk ontwikkelt zich ongeveer hetzelfde als die van mensen met een vast contract. Van de flexwerkers ging 53 procent zich na verloop van tijd minder gezond voelen. Bij mensen met een vaste baan ligt dit percentage zelfs iets hoger, op 54 procent.

 

Meer kans op werk

Mensen zonder werk beoordelen hun gezondheid minder positief dan werkenden. Van de niet-werkende ervaart 60% achteruitgang. De verschillen in deze groep zijn wel groot. Vergeleken met werkenden voelen ze zich ongezonder. Maar een deel van de mensen zonder baan beoordeelt zijn gezondheid als heel goed of uitstekend. Deze groep heeft in de praktijk ook meer kans op het vinden van werk. Ruim 40 procent vond na verloop van tijd een baan. Binnen de groep personen zonder werk die de gezondheid als slecht ervoer ging maar 7,2 procent weer aan het werk.

Gezondheid is slechts één van de verklaringen voor de kans op werk, zegt het CBS. Ook kenmerken als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en beroepsklasse spelen mee.

Bron: CBS

 

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden