Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Wanneer mogen jongeren werken?

5 maart, 2020 1:21 PM

Je bent jong, krijgt zakgeld, maar niet genoeg. Snel op zoek naar een bijbaantje: de hond van de buren uitlaten, tuinklussen doen voor je oma of folders bezorgen. Maar mag dat ook als je jonger bent dan 14 jaar? En wat zijn de regels eigenlijk voor jongeren van 13 jaar en ouder die aan het werk gaan?

Het begint vaak met een klein bijbaantje van een paar uur. Leuk want naast een extra zakcentje doen jongeren werkervaring op voor later. Elke woensdag de hond uitlaten voor de buren die werken, betekent ook dat je soms iets anders moet afzeggen. Maar ook folderwijken zijn gemakkelijke baantjes om mee te beginnen of werken in een supermarkt. Maar je mag nog niet alles doen als het gaat om werktijden, werken met machines en arbeidsomstandigheden.

 

Nog geen 13 jaar

Voor kinderen die nog geen 13 jaar zijn geldt: werken is verboden. Dit is ook van toepassing op werken in een eigen onderneming van de ouders. Het werken in het eigen bedrijf kan een echte dienstbetrekking zijn als het kind onder dezelfde arbeidsvoorwaarden werkt als andere werknemers. Maar onder de 13 jaar mag dat in ieder geval niet. Er gelden ook nog geen regels voor een minimumloon voor kinderen van deze leeftijd.

 

Ontheffing

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Tieners onder de 13 jaar mogen wel meedoen aan uitvoeringen. Denk aan een dansvoorstelling, een toneelstuk, een eigen YouTube-kanaal of een reclamespotje. Vooraf moet de Inspectie SZW wel toestemming geven. Als de inspectie akkoord gaat, krijgt de werkgever een ontheffing verbod kinderarbeid. Wanneer er niet gewerkt wordt met een arbeidsovereenkomst en de uitvoering niet commercieel is, hoeft er geen vergunning worden aangevraagd. De uitvoering van de musical in groep 8 bijvoorbeeld. Een school mag de leerlingen hier gewoon aan mee laten doen. Dit geldt ook voor balletvoorstellingen en concerten van de muziekschool.

 

Tot 7 jaar

Voor kinderen tot 7 jaar gelden er andere regels rondom uitvoeringen. Zij mogen niet meer dan 2 uur tijdens een schooldag en vier uur tijdens een niet-schooldag werken. Jaarlijks mag een kind onder de 7 jaar niet meer dan 6 dagen werken en het kind mag niet meer dan 3 dagen in een week werken. Alles wordt geteld als werktijd dus ook een repetitie, pauze of wachttijd. Goed om te weten is dat er ook rekening gehouden moet worden met het tijdstip van werken. Kinderen jonger dan 7 jaar moeten 14 uur per dag rust krijgen. Ze mogen niet werken tussen 19 uur en 8 uur.

 

Taakstraf

Zijn kinderen onder de 13 in contact gekomen met bureau Halt en hebben ze een taakstraf gekregen, dan mag dit uitgevoerd worden voor kinderen van 12 jaar. Er gelden wel regels voor de taakstraf. Deze mag niet te zwaar zijn, mag maximaal twee uur per dag duren en moet altijd onder het toeziend oog van een volwassenen uitgevoerd worden. Alleen op niet-schooldagen mag een 12-jarige zeven uur per dag aan een halt-straf besteden.

 

Werktijden

Kinderen jonger dan 13 mogen 4 uur per schooldag werken en 7 uur op niet-schooldagen. Er is een maximum van 12 uur per week in een schoolweek. Pauzes, wachttijden en repetities tellen ook mee als werktijd. In totaal mogen kinderen van 7 tot 13 24 dagen in een jaar werken, maar niet meer dan 3 dagen per week. Verder gelden de volgende regels:

  • rusttijd van 14 uur, in elk geval tussen 23.00 en 8.00 uur;
  • als kinderen meer dan 4,5 uur werken, minimaal 30 minuten pauze;
  • minimaal 2 weken achter elkaar vrij in de zomervakantie.

 

Strenge regels

De magische leeftijd van 13 jaar is bereikt. Officieel mogen ze een bijbaantje hebben. Het gaat om lichte werkzaamheden die zijn toegestaan. Oppassen, een krantenwijk en klusjes doen zijn geschikt. Maar er gelden wel strenge regels. Op schooldagen mag er niet langer dan 2 uur worden gewerkt. Op een vrije dag is dit 7 uur per dag.
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen niet meer dan 35 uur per week werken over een periode van 4 weken. De werkzaamheden moeten gebeuren tussen 7 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds.

Kinderen van 13 en 14 mogen ook meewerken in het agrarischbedrijf. Maar alleen lichte klusjes. Zoals:

  • lichte werkzaamheden in de winkel, zoals helpen bij het vakken vullen of inpakken;
  • in de landbouw helpen bij lichte oogstwerkzaamheden, het voeren van kleine dieren of groenten en fruit plukken. Groenten en fruit plukken is verboden als er pas met bestrijdingsmiddelen is gespoten;
  • aan de lopende band werken. De werkgever moet daarbij nadelige lichamelijke en geestelijke belasting voorkomen en een veilige werkomgeving garanderen.

 

15 jaar

Kinderen van 15 jaar mogen wat meer. Ze mogen meer uren werken en heeft de jongere van 15 vakantie dan mag hij acht uur per dag werken. Een werkweek van max. 40 uur is dan toegestaan. Naast het werk dat 13- en 14-jargen mogen uitvoeren mag een 15-jarige ook avondkranten bezorgen en reclamedrukwerk. Voor het bezorgen van ochtendkranten gelden aparte regels. Dit omdat de krant vaak voor 7 uur in de bus moet zitten.
Daarnaast mogen vijftienjarigen in de horeca werken als hulp in de bediening. Maar als er in de horecagelegenheid alcohol wordt geschonken is werken in de horeca weer niet toegestaan.

 

Jongeren van 16 en 17

Zestien- en zeventienjarigen mogen maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week en gemiddeld 160 uur per 4 weken werken. De tijd die ze op school doorbrengen, telt ook mee als arbeidstijd. 16- en 17-jarigen mogen meer soorten werk doen. Extra toezicht is wel nodig bij gevaarlijke werkzaamheden. Daarnaast mogen ze beperkt op zondag werken. Minstens 13 zondagen per jaar moeten ze vrij hebben.

 

Regels maximale werktijden per dag of week of vakantie Norm voor licht niet-industrieel werk (*) Norm voor klusjes rond het huis en in de buurt
Maximale arbeidstijd per schooldag niet toegestaan 2 uur
Maximale arbeidstijd per niet-schooldag en vakantiedag 7 uur 7 uur
Maximale arbeidstijd per week 12 uur per schoolweek**

35 uur per vakantieweek

12 uur per schoolweek**

35 uur per vakantieweek

Maximaal aantal werkdagen per week 5 dagen per week 5 dagen per week
Maximaal aantal vakantieweken per jaar 4 weken, waarvan maximaal 3 weken aaneengesloten 4 weken, waarvan maximaal 3 weken aaneengesloten
Werken op zondag Verboden Verboden

* Licht niet-industrieel werk is bijvoorbeeld het bezorgen van reclamedrukwerk of vakken vullen bij supermarkten.

** Een schoolweek is een week waarin 1 of meerdere dagen onderwijs wordt gevolgd.

 

Voor de werkzaamheden hier boven gelden de volgende minimale rusttijden:

Minimale rusttijden per dag en zondag Norm
Minimale pauze per dag Bij meer dan 4,5 uur werken, dan een pauze van 30 minuten
Minimum aantal uren rust per dag tijdens schoolweek 14 uur onafgebroken rust, in ieder geval tussen 19.00 – 7.00 uur
Minimum aantal uren rust per dag tijdens vakanties (ook op zaterdag en zondag) 14 uur onafgebroken rust, in ieder geval tussen 19.00 – 7.00 uur

 

Meer informatie: bekijk deze link van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden