Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Nieuwe regels arbeidsrecht

6 januari, 2020 7:58 AM

Veel informatie over de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) en de nieuwe cao voor uitzendkrachten is geschreven voor werkgevers. In deze blog wil Talentplaats jou uitleggen wat die WAB en de nieuwe cao voor jou betekenen.

 

Minder flexibel

Met de WAB wil de regering de verschillen tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner maken. Het idee is dat vaste contracten makkelijker ontbonden kunnen worden en dat flexibele contracten minder flexibel zijn.

Als flexwerker bij Talentplaats heeft dit gevolgen voor jou, want de flexibiliteit in je contract in fase A van de cao is minder groot. Heb je een contract in fase B? Dan verandert er niets op dit gebied. In je nieuwe contract in fase A staan nu ook een aantal uren vermeld. Dit is je recht om minimaal te werken, maar ook je plicht om minimaal te werken. Door dat aantal uren in je contract ben je geen oproepkracht (meer).

Heel concreet: is er geen werk bij je huidige opdrachtgever voor jouw aantal contracturen (zowel fase A als B)? Dan kan Talentplaats voor die ‘overige’ uren ander passend werk voor je vinden bij jou in de regio. Wil je dit andere werk niet, ben je niet bereikbaar of ben je minder beschikbaar dan geef je dit aan ons door. Zo zie je af van je recht én heb je geen verplichting meer voor die ‘overige’ uren. We kunnen je contract aanpassen of ontbinden.

 

Meer loon

In de nieuwe cao is bepaald dat uitzendkrachten een hogere vakantiegeld opbouw krijgen. Het vakantiegeld percentage was 8% en wordt 8,33%. Dit merk je in juni als we je vakantiegeld uitbetalen, maar je kunt dit ook zien op je loonstrook.

Voor een grote groep uitzendkrachten is ook het loon gestegen, want het wettelijk minimum uurloon is verhoogd en in divers cao’s zijn ook de lonen aangepast. Dit zie je terug op je werkbevestiging (en je loonstrook).

 

Onveranderd

Een aantal zaken verandert niet. Sommige uitzendkrachten hadden maar 24 vakantiedagen als ze full-time werkten. Iedere uitzendkracht heeft vanaf nu 25 vakantiedagen. Jij had er al 25. De pensioenregeling is gelijk gebleven, de bijzonder verlof regeling en de kort verzuim regeling ook.

 

Versoberd

Als je ziek bent, krijg je vanaf je tweede ziektedag ziektegeld betaald. Dat blijft hetzelfde, maar je kreeg 91% van je laatst verdiende loon tot het einde van je contract. Dat is nu 90% geworden, een tikkeltje minder, maar dus wel anders.

De feestdagvergoeding is ook iets versoberd. Je komt alleen in aanmerking voor de vergoeding als je op die betreffende door-de-weekse nationale feestdag in de 13 weken voorafgaand aan die feestdag minimaal 7 dagen op die werkdag hebt gewerkt. Dat was 6 dagen.

 

Transitievergoeding

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor en transitievergoeding. Dat is een vergoeding die je kunt krijgen als wij geen werk meer voor je kunnen vinden en we noodgedwongen je contract moeten stopzetten. Ben je niet meer beschikbaar voor werk, weiger je passend ander werk in de regio of zeg je zelf op dan heb je geen recht op deze vergoeding.

 

Tot slot

Er wordt veel geschreven over deze onderwerpen. Hierboven hebben we op een rijtje gezet wat het voor jou betekent. Heel veel is niet van toepassing en hebben we dus niet vermeld in deze blog. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden