Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Hoe vergroot je nu je kansen op de arbeidsmarkt? Wij geven je 5 tips.

14 april, 2020 9:14 AM

Zit je zonder werk of was je druk aan het solliciteren? Denk je dat je kansen op de arbeidsmarkt vanwege de coronacrisis voorlopig voorbij zijn? Blijf niet bij de pakken neerzitten. Vergroot juist nu je kansen op de arbeidsmarkt. Hoe? Ga aan de slag  met onderstaande 5 tips.

 

1.Blijf solliciteren

Was je bezig met solliciteren? Blijf vooral doorgaan met het reageren op vacatures die je aanspreken. Werkgevers blijven altijd op zoek naar nieuw personeel en dus ook naar jouw talent! Door te blijven solliciteren laat je zien dat je gemotiveerd bent, kunt doorzetten en positief bent ingesteld.
Door de coronacrisis zijn er ook bedrijven die juist opeens zitten te springen om extra personeel. Denk aan de zorg, logistiek of levensmiddelenindustrie. Jij kunt deze werkgevers helpen. Je doet ervaring op en dit vergroot je kansen op vast werk.

Loop nog eens onze sollicitatietips door en neem de tijd om je cv en onlineprofiel op orde te maken. Zo vergroot je jouw slagingskansen op de arbeidsmarkt.

Er zijn al diverse werkgevers en recruiters die aan de hand van online videogesprekken hun kandidaten spreken. Wees hierop voorbereid. Het is misschien spannend, maar oefen alvast met een bekende. Installeer bijvoorbeeld Zoom of Skype zodat je weet hoe de programma’s werken en hoe je overkomt op beeld.
Heb je een afspraak voor een online sollicitatiegesprek? Praat rustig en niet te snel. Check af en toe of ze begrijpen wat je zegt en of je duidelijk overkomt. Wees ook bij een online sollicitatiegesprek op tijd. Het komt onprofessioneel over als je niet op tijd bent ingelogd of het online programma nog moet installeren.

Blijf niet in je pyjama zitten, maar zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Tijdens een sollicitatiegesprek is de eerste indruk vaak beslissend. Maak oogcontact en lees niet alles van een briefje. Wees jezelf! En ook belangrijk, kies een ruimte of plek waar je niet gestoord kan worden door huisgenoten.

 

2. Ontdek je talenten

In veel branches is werk vinden op dit moment lastiger, zoals in de horeca en retail. Denk daarom in kansen. Wees creatief! Er zijn wellicht functies die passen bij jouw talent die je bijvoorbeeld vanuit huis kunt uitoefenen. Ook ontstaan er juist nu allerlei nieuwe initiatieven en bedrijven die jou nodig hebben. Volg het nieuws, vraag in je netwerk hoe zij werken in deze tijd. Ontdek dat er meer mogelijk is dan je denkt.

Zet op een rijtje waar jij nog meer inzetbaar bent. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en je talenten inzetten. Er zijn online verschillende testen beschikbaar om uit te zoeken wat jouw talenten zijn en welke baan daar bij past. Check bijvoorbeeld: https://www.16personalities.com/nl waar je online een persoonlijkheidstest kunt doen.  Onderzoek je talenten en de baan die bij jou past.

 

3. Volg een online opleiding of cursus

Investeer in een opleiding als solliciteren niet lukt of je niets anders kunt vinden. Op deze manier haal jij het beste uit jezelf door je sterke punten verder te ontwikkelen. De opleidingen die wij aanbieden (link) via onze aanbieders zijn ook online te volgen. Dus heb je dat VCA certificaat nog steeds niet op zak, dan is het nu een goed moment omdat alsnog te doen.

Kijk ook eens rond op Studytube. Tot eind april kan iedereen hier gratis terecht voor ruim 250 online trainingen. Via Doorzaam kunnen uitzendkrachten met een scholingsvoucher meerdere opleidingen, cursussen of trainingen kiezen. Check de voorwaarden en mogelijkheden of jij in aanmerking komt voor een scholingsvoucher. Werk aan je talent!

 

4. Doe vrijwilligerswerk

Je kunt blijven zoeken naar een betaalde baan, maar er zijn ook extra vrijwilligers nodig in deze coronatijd. Het Rode Kruis vraagt extra hulp voor ouderen. Maar kijk ook naar initiatieven in je eigen buurt; welke hulp kan de plaatselijke zorginstelling gebruiken, een school, dagbesteding of ziekenhuis.
Of start zelf een initiatief op: biedt aan om boodschappen te doen, vraag ouderen in de buurt of ze hulp nodig hebben. Misschien ben je juist goed in omgaan met kinderen en kun je de buurjongens helpen met huiswerk zodat de ouders zich even kunnen focussen op het werk. Misschien ontdek je nog wel nieuwe talenten van jezelf die je nog niet kende. Met deze nieuwe vaardigheden vergroot jij straks je kans op een baan.

 

5. Blijf netwerken

Sluit jezelf niet op en blijf netwerken. Wees actief op LinkedIn en andere social mediakanalen, check vacaturesites, bel achter vacatures aan. Laat van jezelf horen en zorg dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van jouw zoektocht naar een mooie baan.
En tenslotte: geef niet op. Wij helpen je graag om jouw talent te ontdekken en vooral te plaatsen. Sta je nog niet bij ons ingeschreven? Schrijf je dan hier in.

Heb je vragen of advies nodig, neem gerust contact met ons op.

 

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden