Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Hoe maak ik een goede cv?

12 januari, 2021 8:10 AM

Vind je het maken van een cv moeilijk? Weet je niet zo goed wat er wel en niet in een cv hoort te staan? Wij vertellen je welke verschillende onderdelen in een cv horen. Het belangrijkste is dat jouw cv aansluit bij de functie omschrijving en het profiel waar de werkgever naar op zoek is.

Als je solliciteert, kijkt de recruiter van het uitzendbureau of een werkgever als eerste naar je Curriculeum Vitae (cv) en daarna naar je sollicitatiebrief. Je cv is het belangrijkste document dat je toestuurt als je op een vacature reageert. Hoe beter je cv op orde is hoe meer kans jij dus maakt op een baan. Met deze tips weet jij precies hoe je een perfecte cv moet maken en opvalt tussen al die andere cv’s.

 

1. Persoonlijke gegevens en bij voorkeur een foto

Begin je cv altijd met je personalia. Dat zijn je naam, adres, woonplaats en leeftijd. Daarbij hoort ook een korte omschrijving van jezelf: je persoonlijke profiel. In deze omschrijving maak je duidelijk wie jij bent en waarin jij jezelf onderscheid van anderen.

 

2. Werkervaring tot nu toe

Onder je persoonlijke gegevens en profielomschrijving, maak je een opsomming van alle werkervaring, opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd. Een werkgever bekijkt als eerste je laatste baan en ervaring. Begin je opsomming daarom met je laatste functie of opleiding en ga zo door naar werkzaamheden en scholing in het verleden.

Het ligt er natuurlijk wel aan of je al een werkverleden hebt of dat je net van school komt. Ben nog maar past afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring dan is het verstandig om eerst te vermelden welke opleidingen je tot nu toe hebt gevolgd.

 

3. Competenties en vaardigheden

Vermeld vervolgens in je cv specifieke kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan bij eerdere werkgevers en via opleidingen, cursussen en benoem behaalde certificaten die van toepassing zijn voor de vacature of de baan die je zoekt.

Een standaard cv toesturen naar verschillende vacatures heeft geen zin. Iedere cv stem je af op de functie waarop je solliciteert. Geef daarbij duidelijk aan wat jouw successen zijn en welke vaardigheden of competenties daarbij een rol speelden.

 

4. Interesses, overige activiteiten en hobby’s

Het volgende onderdeel op jouw cv zijn hobby’s, interesses en andere activiteiten die je in je vrije tijd doet. Door hobby’s en interesses te vermelden op je cv voeg je informatie toe wie jij bent naast je werkleven. Het geeft een persoonlijker beeld weer dan alleen de zakelijk kant van jou. Maar het is niet verplicht om het te vermelden en je hoeft ook niet alle hobby’s te delen. Zet alleen hobby’s en interesses op je cv die passen bij het beeld dat je van jezelf probeert neer te zetten als ideale kandidaat voor de functie. Maximaal vier hobby’s noemen is voldoende.

Weet je niet helemaal zeker of iets een hobby of interesse is? Bedenk dat interesses meer onderwerpen zijn die jij interessant vindt en waar je meer van wilt leren.

 

5. Aantal pagina’s van een cv

Het belangrijkste van een cv is niet het aantal pagina’s maar of je cv duidelijk is en aansluit bij de functie. Maar je begrijpt vast ook wel dat een cv van vijf A4’tjes minder goed gelezen wordt dan een cv van twee kantjes. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan of je net begint op de arbeidsmarkt of al heel wat werkervaring achter de rug hebt. Een cv van twee a drie kantjes is mooi gemiddelde om aan te houden.

 

6. Opvallen met je cv

Als je alle onderdelen in je cv hebt staan, ben je er nog niet. Want je wil opvallen, eruit springen. Jij wilt die baan! Daarom moet je ervoor zorgen dat je cv opvalt. Je bent meestal niet de enige die solliciteert en recruiters van uitzendbureaus zien zoveel cv’s dat de kans groot is dat je met een standaard cv direct wordt verwijderd.
Vergeet daarom niet te kijken naar de opmaak van je cv. Op Internet zijn mooie templates te vinden, maar als je zelf goed overweg kunt met een opmaakprogramma is het de moeite waard om jouw eigen stempel op je cv te drukken. Ook is het belangrijk om weblinks te plaatsen naar je Social Media account of je LinkedIn-profiel. Zorg er dan wel voordat deze ook zijn geüpdatet en er netjes en verzorgd uitzien.

 

7. Laatste check

En dan is je cv die je samen met je motivatie gaat versturen klaar. Alle onderdelen staan er netjes erin, tijd om te checken of er geen spellingsfouten meer in staan. Spelfouten staan slordig en is een van de redenen om snel iemand af te wijzen. Print je cv uit en lees alles nog een keer goed door of laat iemand anders die goed is in taal je cv nakijken op fouten of onduidelijkheden.

Jouw cv is nu perfect om indruk te maken op degene die een nieuwe collega of kandidaat zoekt. Je cv mag vandaag de deur uit. Veel succes!

 

Zoek je meer tips op het gebied van solliciteren? Bekijk dan hier onze 5 tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden