Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Behoefte aan vakkrachten in de bouw

12 oktober, 2020 1:42 PM

De bouw- en technieksector merken wel de gevolgen van de coronacrisis, maar de effecten zijn minder dan andere sectoren. De werkkansen in de bouw blijven stabiel. Vakkrachten zijn nog steeds erg gewild en het aantal vacatures daalde gedurende de eerste periode van de coronacrisis niet.

Dat is te lezen in de nieuwe barometer van het UWV met de laatste ontwikkelingen in deze sector. Er blijft grote behoefte aan bijvoorbeeld uitvoerders, elektriciëns, afbouwers, loodgieters en calculators. Sinds de uitbraak van de coronacrisis konden bouwwerkzaamheden ondanks alle coronamaatregelen doorgaan. Al was er eerst wel een korte periode dat het werk stil lag. Dankzij het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ zijn er goede afspraken gemaakt om het werk in de bouw en de techniek te kunnen blijven doen.

 

Optimistisch

De bouwsector lijkt zo minder effecten te merken van de coronacrisis. Het aantal banen bleef tussen februari en juni bijna gelijk. Vanaf eind maart daalde het aantal online vacatures voor bouwberoepen licht. In september lag het aantal weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.
Wel kwamen meer mensen met een bouwberoep terecht in de WW dan in 2019. Aan het begin van de crisis werd van veel flexkrachten afscheid genomen. Toch blijft de behoefte aan goed vakbekwaam talent in de bouw nodig. Bedrijven zijn ook optimistischer dan aan het begin van de coronacrisis. 12% verwachten nog maar een krimp en 9% verwacht juist groei.

 

Bijscholing

Het is moeilijk te voorspellen wat de gevolgen van de coronacrisis op de lange termijn zijn voor de sector. De bouw reageert altijd wat later op een economische omslag. Daarnaast blijven opleiding en bijscholing belangrijk om aan te sluiten bij de toekomstige trends in de bouwsector. Digitalisering en verduurzaming worden belangrijke vaardigheden die werkgevers zoeken bij toekomstige kandidaten voor hun bedrijf.

 

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden