Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Baan vind je via uitzendbureau

14 november, 2019 9:50 AM

Een nieuwe baan vinden gaat het gemakkelijkste via je eigen netwerk. Op de tweede plaats staan vacaturesites als meest gebruikte manier om een baan te vinden. Op de derde plaats komen de uitzendbureaus. In de top-5 van kanalen om een nieuwe baan te vinden staan verder social media en het sturen van een open sollicitatie.

Dit blijk uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van de Intelligens Group. Elk kwartaal wordt onder ruim 15.000 personen dit onderzoek gedaan. Gevraagd wordt aan mensen die wisselden van baan via welk kanaal ze bij die baan terecht zijn gekomen.

 

Uitzendbureau in top 3

Dit jaar zijn de uitzendbureaus iets minder doeltreffend om een baan te vinden. Een kleiner aantal werkzoekenden vond in 2019 via een uitzendbureau nieuw werk dan 2018: respectievelijk 9% en 10%. Desondanks blijft het uitzendbureau een belangrijk baanvindkanaal.
Uitzendbureaus spelen vooral een belangrijke rol bij het vinden van een baan voor praktisch- en middelbaar opgeleiden. Zij vinden vaker via het uitzendbureau een baan dan hoger opgeleiden; 14% van de vmbo’ers zegt via het uitzendbureau aan een baan te zijn gekomen, ten opzichte van 6% van de WO’ers.

 

Netwerk

21% van de Nederlanders die van baan wisselden vond in 2019 een baan via hun eigen netwerk. Dit is 2% minder dan vorig jaar, maar nog steeds is het eigen netwerk de meest succesvolle manier om een baan te vinden.

 

Opmarks vacaturesites

Vacaturesites zijn steeds effectiever om een baan te vinden. In 2019 vond bijna 1 op de 5 Nederlanders (19%) die van baan wisselden via een vacaturesite hun nieuwe baan. Dit is meer dan een jaar eerder, toen kwam 16% van de Nederlandse beroepsbevolking via een vacaturesite aan een baan. De vacaturesite is als baanvindkanaal aan een opmars bezig.

 

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden