Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

Aan de slag met talent!

23 juni, 2020 6:18 AM

Iedereen heeft talent. Jij dus ook! Vind je het lastig om te benoemen wat jouw talenten zijn en wil je ontdekken waar jij goed in bent? In dit artikel leggen we uit hoe jij op zoek kunt gaan naar jouw talenten zodat jij een baan vindt die bij jou past!

 

Wat is talent?

Jouw set aan talenten is uniek. Ze horen echt bij jou. Vanaf je geboorte krijg je ze gratis mee. Als je terugkijkt naar je kleutertijd of basisschoolleeftijd zul je ontdekken dat wat je toen al graag deed, vandaag nog steeds dingen zijn waar jij plezier in hebt en die vanzelf gaan.

Definities van talent:

 • Natuurlijk vermogen om iets goed te doen
 • Aangeboren handigheid of geschiktheid voor iets
 • Een bijzondere aanleg
 • Aangeboren vermogen dat een doorgaans jong persoon in staat stelt een vaardigheid zodanig te ontwikkelen dat hij of zij zeer goed wordt in iets; gave

 

Talent is van jou

Talent is dus het vermogen iets heel goed te kunnen. Het zijn dingen die jouw weinig of geen moeite kosten maar een ander wel. Neem deze tekst. Misschien moet jij er niet aan denken om dit te moeten schrijven. Maar als het je werk is, gaat het vanzelf (oké bijna 😉) en is het zelfs leuk! Of neem je collega van de administratie die het een uitdaging vindt om net zo lang te puzzelen totdat alle cijfers en overzichten kloppen en dat iedere dag!

Talenten horen bij je en geven weer wie je als persoon bent. Talenten zeggen iets over je sterke kanten. Omdat talenten zo bij je horen is het gemakkelijk om ze af te doen als iets wat heel gewoon is. Maar je zou je talenten veel meer moeten koesteren. Want wat voor jou vanzelfsprekend en eenvoudig lijkt, kan voor iemand anders heel moeilijk zijn. Tegelijk maakt juist dit het ook lastig om je talenten te herkennen. Ze vallen jou niet meer op.

 

Prestaties laten talent zien

Niet elk talent dat je bezit, is direct herkenbaar. Je kunt ergens heel goed in zijn maar dat talent zal je ook moeten ontwikkelen en trainen. Het kan zijn dat je heel goed bent in het omgaan met dieren, maar hier in je dagelijks leven niets mee doet. Het wil dan niet zeggen dat je hiervoor geen talent hebt. Je hebt dit talent alleen niet ontplooid en hebt bijvoorbeeld je klustalent verder ontwikkeld. Talent blijkt alleen uit de prestaties die aan dit vermogen gekoppeld zijn. Ontwikkelen van talent zal je overigens geen enkele moeite kosten. Je wilt er graag een stapje extra voor doen, er nog beter in worden.

 

Hoe ontdek ik mijn talent?

Je weet nu iets meer over wat talent is en hoe je eraan komt. Maar hoe kom je er nu achter welke set talenten jij bezit? We geven je 8 tips hoe jij jouw talent kan ontdekken:

 1. Is het al zo laat?
  Er zijn vast dagen of momenten dat je bezig bent met iets en helemaal de tijd vergeet. Je gaat zo op in wat je doet dat de tijd voorbij vliegt. En als je dan stopt, heb je het gevoel dat je nog uren door kan gaan want moe ben je nog helemaal niet. Bedenk wanneer jij de tijd vergeet? Wat ben je dan aan het doen? Welke passie herken je hierin. Als welk talent kun je dit omschrijven?
 2. Als kind speelde ik altijd …
  Je talenten heb je al vanaf het begin van je leven bij je. Ga eens terug in de tijd. Wat deed je graag als kleuter? Waar was je goed in op de basisschool? Wat deed je het liefst op een vrije woensdagmiddag. En later, voor welke vakken haalde je de hoogste cijfers? Welke drie bezigheden vind je hiervan nog steeds leuk? Wat zegt dit over jouw talenten?
 3. Je grootste succes
  Op welke momenten heb jij het beste van jezelf laten zien? Waar was dat en vooral wat deed je toen? Beleef het succes opnieuw, hoe voelde dat, waarom was je op dat moment zo gelukkig? Wat ging er zo goed en kun je bedenken welk talent hierbij hoort?
 4. Have fun!
  Waar beleef jij het meeste plezier aan als je op je werk bent. Of wat doe je graag in je vrije tijd? Wat zijn je passies en interesses? Jouw talenten zijn zichtbaar op de momenten dat je iets doet wat een hoge funfactor voor jou heeft. Daar zit zeker ook een talent achter. Wat zou dit voor jou kunnen zijn?
 5. Was ik maar …
  Dit lijkt een beetje op tip 4. Wat je leuk of interessant vindt om te doen daar kijk je waarschijnlijk ook het meest naar uit. Dus vul eens voor jezelf in: was ik maar aan het … of ….
  Want daar heb je zin in, die activiteit wil je oppakken. Net als iedereen ben jij waarschijnlijk goed in de dingen die jij leuk vindt om te doen. Ook daarin zit een talent verborgen. Waar kijk jij echt naar uit? Denk daarbij aan privé activiteiten maar ook aan taken op je werk. Ontdek je talent!
 6. Later word ik …
  Brandweerman, juf, dierenarts, boer, wat wilde jij vroeger worden? En wie bewonderde je? Wie zijn nu je voorbeelden of helden. Wat bewonder je precies in hem of haar? Als je dat onder woorden kan brengen, zegt dat waarschijnlijk ook iets over jouw talenten. Zijn het sterke punten die jij juist mist of die je juist herkent?
 7. Ik bewonder jou om …
  Waar krijg je vaak complimenten over van anderen? Welke activiteiten horen daar bij? Vraag anderen in je omgeving hier eens om: ‘Wat bewonder jij in mij’ of ‘Waar vind jij dat ik goed in ben’. Denk vervolgens na wat dit jou leert over je eigen talenten.
 8. Ik ben goed in …
  Maak eens een lijst van jouw sterke punten en competenties. Dat mag van alles zijn, van goed voor anderen zorgen tot klussen of precies zijn en nauwkeurig tot creatief of sportief. Door jezelf te dwingen dit op papier te zetten, ontdek je ook wat jouw talenten zijn.

 

Talent en werk

Heb je al deze stappen doorlopen, schrijf dan eens 5 sterke punten op die bij jouw passen en die jij verder wilt ontwikkelen. Welke talenten wil je inzetten in je werk? Past je huidige baan daar nog bij? Zoek je iets anders? Kijk eens naar onze vacatures, wie weet staat er iets tussen dat jou aanspreekt.

Talentplaats heeft ook testen beschikbaar om te kijken welke talenten jij in huis hebt en welke baan daarbij past. Neem gerust contact met ons op om zo jouw unieke set talenten te ontdekken.

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden