Laatste nieuws

Werken zonder diploma

Bekijk artikel

Interview met talentscout Arjan

Bekijk artikel

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

Bekijk artikel

7 sollicitatiegesprek tips

20 januari, 2022 10:19 AM

7 sollicitatiegesprek tips

Super! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar wat nu? Hoe bereid je je voor, en hoe laat je een goede eerste indruk achter? In dit artikel geven wij je 7 sollicitatiegesprek tips.

 

Soorten sollicitatiegesprekken

Er bestaan natuurlijk meerdere soorten sollicitatiegesprekken. Recruiters geven vaak de voorkeur aan een telefonisch gesprek wanneer ze voor het eerst met je kennis maken. Wanneer dat bevalt kunnen ze je uitnodigen voor een (fysiek) persoonlijk sollicitatiegesprek. Maar de laatste jaren, sinds de Corona pandemie, is ook dit veranderd. Veel sollicitatiegesprekken verlopen tegenwoordig online door middel van video. Dit kan via bijvoorbeeld Google Meet of een ander platform. Dan heb je ook nog groepssollicitaties waarbij soms wel 10 kandidaten aanwezig zijn en 3 recruiters. Maar tijdens al deze soorten sollicitatiegesprekken zijn er een aantal algemene tips waar je rekening mee kunt houden.

 

Sollicitatiegesprek tips

 

Verdiep je in de functie

Niets is vervelender dan tijdens een sollicitatiegesprek er achter komen dat deze functie eigenlijk helemaal niet zo goed bij je past. Dit is voor jou niet leuk, maar ook voor de recruiter niet. Lees daarom goed de functieomschrijving door. Kijk naar de vereiste vaardigheden, je taken, verantwoordelijkheden en de vereiste werkervaring. Op die manier weet jij dat je geschikt bent voor deze functie, dat werkt erg geruststellend en komt je zelfverzekerdheid vaak ten goede. Ook weet jij nu goed naar welke competenties de recruiter gaat vragen.

 

Verdiep je in het bedrijf

Je verdiepen in het bedrijf helpt ook met je zelfvertrouwen, bovendien staat het natuurlijk goed wanneer jij alles al weet over het bedrijf waar je solliciteert. Het laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Deze punten zijn belangrijk om te weten over het bedrijf:

 • Wat doet het bedrijf, wat zijn hun grootste prestaties?
 • Wat is de missie/visie van het bedrijf?
 • Wie zijn de concurrenten?
 • Wie is jouw gesprekspartner? Google deze persoon van tevoren zodat je weet wie je moet hebben en je niet voor verrassingen staat.
 • Wat spreekt jou aan aan het bedrijf en de branche?

Daarnaast kun je per functie ook specifiek voorbereidend werk doen.

 

Bereid je eigen verhaal voor

Weet goed wat er in jouw cv en motivatiebrief staat, soms is het al even geleden dat je deze hebt gemaakt, het dus goed deze nog even na te lezen. Verder word je natuurlijk helemaal uitgevraagd over wie jij bent, wat je hobby’s zijn, je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, cursussen, en trainingen, eigenlijk alles dus. Zorg dat je hier duidelijk antwoord op kunt geven zodat je niet met je mond vol tanden staat. Oefen dit desnoods in de spiegel of met een bekende.

 

Bedenk zelf vragen om te stellen

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er eigenlijk altijd aan je gevraagd of jij zelf nog vragen hebt. Het is dus goed om zelf van tevoren ook een aantal vragen op te schrijven. Dit laat je interesse en je goede voorbereiding zien. Goede vragen om te stellen zijn:

 • Wat zijn de vervolgstappen na dit gesprek?
 • Hoe is het team waar ik kom te werken samengesteld?
 • Wat zijn grote projecten / wat heeft de grootste prioriteit binnen het bedrijf de komende tijd?
 • Hoe ziet een typische werkdag er uit?

Vragen over salaris en hoe lang de pauzes zijn kun je vaak beter nog even voor je houden. Dit soort vragen komen vaak minder goed over en meestal vraagt een recruiter zelf wel wat je verwacht te gaan verdienen, of staat het al in de vacature.

 

Kies de juiste kleding

Ook niet onbelangrijk, je uiterlijk. Een verzorgde uitstraling is bij ieder bedrijf belangrijk. De kleren die je draagt zeggen iets over jou als persoon, met verzorgde kleding maak je dus meteen een spetterende indruk. Is jouw sollicitatiegesprek online dan is het ook belangrijk er verzorgd uit te zien. Zelfs tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek kan het z’n voordelen hebben goed gekleed te zijn, vaak voel je je dan net wat zelfverzekerder dan wanneer je in je pyjama op de bank ligt.

 

Plan je vervoer

Is jouw sollicitatiegesprek op locatie? Plan dan je vervoer van tevoren goed, ga je met de auto, op de fiets of met de trein? Stippel goed uit hoe je er komt, ga je met het openbaar vervoer? Kijk dan of er ook vertragingen zijn. Een stressvolle reis kan ook van negatieve invloed zijn op je humeur. Je wilt natuurlijk niet te laat komen maar gebeurt dit toch? Laat het dan meteen weten aan je gesprekspartner!

 

Wat je niet moet doen

Als laatste tip geven wij je hier nog een aantal punten die je beter kunt vermijden:

 • Te laat komen
 • Een slappe hand geven
 • Onderuitgezakt zitten
 • Mensen in de rede vallen
 • Ongemotiveerd overkomen
 • Je vaardigheden niet kunnen onderbouwen
 • Geen relevante antwoorden geven op vragen

 

Heb jij vrienden, familie of kennissen die op zoek zijn naar werk? Tip ons talent en ontvang een een Bol.com cadeaukaart t.w.v. 100,- euro!

Wellicht ook interessant?

Werken zonder diploma

Interview met talentscout Arjan

Deze 5 cv fouten kun je voorkomen

7 sollicitatiegesprek tips

Interview met vrouwelijke stukadoor Gabriël

Tip ons talent!

Je inschrijven als talent?

Schrijf je binnen binnen 2 minuten in bij Talentplaats en vind een leuke baan bij jou in de buurt.

Aanmelden